Afscheid nemen met ‘Een eigentijds afscheidsritueel’

Het project

Trekker Avansa MZW en partners BIE-Midwest, Reveil, FMDO, Leif-AZ Delta, Avansa regio Gent en Crematorium UITZICHT zoeken met dit project naar een actueel afscheidsritueel dat mensen met verschillende achtergronden kan verbinden om zo het lijden en afscheid nemen in en na coronatijden een plaats te kunnen geven. Deze zoektocht zal leiden naar een lokaal toepasbaar sjabloon waar elke groep zelf mee aan de slag kan. Ongeacht de plek, leeftijd, sociale achtergrond, religieuze overtuiging van deze groep.

De partners van dit project verwerpen hiermee niet het individueel afscheidsritueel in familiekring, binnen een religieuze of culturele traditie. Het gaat immers om een collectief en actueel afscheidsritueel voor een wijk, bedrijf, vereniging, school … Plekken waar een diversiteit aan mensen samen wonen, werken, sporten, leren ...

Het onderzoek en de ontwikkeling van dit sjabloon gebeurt in Roeselare, met partners uit de regio. Een eerste test van dit sjabloon vond plaats in een gesloten leefgemeenschap van bewoners en begeleiders van het WZC Vincenthove in Roeselare op 28 mei.

Het sjabloon wordt nu verder verfijnd en er volgt een publieke uitvoering op zondag 20 juni. Op een netwerkevenement eind november wordt het uiteindelijk officieel voorgesteld.  Vanaf dan is het online beschikbaar voor elke gemeenschap in Vlaanderen die een lokaal ritueel wil uitrollen.


Je verdriet een plek geven

Op zondag 20 juni kan iedereen die wil gratis deelnemen aan afscheidsrituelen die plaatsvinden in drie verschillende wijken van Roeselare i.s.m. met o.a. een sportclub, een woonzorgcentrum, een begrafenisondernemer, een kunstenaarscollectief, het multiculturele BruggenSlaanRSL, een buurthuis, …

Je staat dan even stil bij de personen die in je leven belangrijk waren en beleeft het ritueel volgens je eigen persoonlijke ervaringen. Maar een ritueel laat je ook verbonden voelen in je verdriet, je staat er niet alleen voor.

Overzicht:

  • 10u: OLV-Markt (voetbalstadion)
  • 16u: wijk van 't Hof van Het Henneken en WZC Vincenthove (buurtcentrum)
  • 18-24u: de Paterskerk (vrij te bezoeken)

Flyer_EenEigentijdsAfscheidsritueel.pdf1,5 Mb(pdf)

 

Fototentoonstelling 'Afscheid'  (19-22 juni)

Tijdens de coronapandemie gingen amateurfotografen op pad om afscheid in beeld te brengen onder leiding van de beroepsfotograaf Tom Linster.

Afscheid kent veel verschillende aspecten, die zichtbaar worden in deze tentoonstelling en samen één verhaal maken.

Dat verhaal wordt belicht en nog sterker zichtbaar in het stijlvolle en lichtrijke Muze'um L, Museum Licht en Landschap. Je kan de tentoonstelling bezoeken van 19 junli tot en met 22 juni.


Aanvullende activiteiten rond rouw en afscheid