Dit was Open Monumentendag 2021

Op zondag 12 september 2021 vond Open Monumentendag plaats. Een geslaagde editie met een divers aanbod aan activiteiten, een mooie opkomst én zelfs wat zon.

Het uitgebreide programma kon op veel belangstelling rekenen. Zo vonden heel wat geïnteresseerden hun weg naar de Sint-Amanduskerk in Ingelmunster. Daar was het resultaat te bewonderen van het inventarisatieproject religieus erfgoed van erfgoedcel TERF.

 

Vaste waarde Izegem maakte opnieuw de verwachtingen waar. Een bezoek aan het prachtige Eperon d’Or werd opgeleukt met allerhande demonstraties en de tijdelijke tentoonstelling ‘Vice Versa’ over historische Izegemse haardtegels. Bij de buren van Stoom en Stroom kon je de herstelde en bijzonder indrukwekkende stoommachine aan het werk zien. Wie dat wenste, kon zelfs een gepaste plunje aantrekken en voor de machine vereeuwigd worden op de gevoelige plaat. En nog wat verderop kwam je ook de minder gekende details te weten over een pand dat voor elke Izegemnaar wel vertrouwd aanvoelt, het voormalige goederenstation. Nog een populaire activiteit vond plaats in de voormalige cinemazaal Tijl. Daar kon je  oude filmfragmenten bekijken van het landbouwleven in de regio, begeleid door live pianomuziek. Bijzonder!

 

In Moorslede stond Open Monumentendag opnieuw garant voor heel wat feestelijkheden. De pastorietuin van Slypskapelle was voor het eerst toegankelijk als openbaar park en in de parochiezaal iets verderop was een tentoonstelling ingericht over de wederopbouw van Slypskapelle na de eerste wereldoorlog. Indrukwekkende beelden! Ook de nieuwe reus Cyrille werd gedoopt, doopsuiker inbegrepen. Op een boogscheut daarvandaan – in de mooie basiliek van Dadizele – wees een enthousiaste vrijwilliger allerhande details aan die nog verwijzen naar het werk van architect Bethune.

 

Op naar Roeselare. Ook dit jaar stond een hele resem aan organisatoren klaar om bezoekers te ontvangen. Poëzie-adepten konden zich in het beschermde Ter Posterie grondig verdiepen in het fascinerende leven van Albrecht Rodenbach. Verschillende gerenommeerde dichters uit België en Nederland brachten dan weer hun eigen nieuw werk rond het thema zingeving, dit zowel in de beschermde toren van de Sint-Michielskerk als in de kerk van De Bremstruik. Minder ingetogen was het heuse doopfeest voor de nieuwe reus Jempi. Onder grote belangstelling werd hij ingeschreven in het bevolkingsregister. Verschillende collega-reuzen kwamen op bezoek en voor zowel klein als groot viel er vanalles te beleven op het Polenplein voor KOERS. Museum van de wielersport, dat voor de gelegenheid ook gratis bezocht kon worden.

 

Dit jaar kon in Roeselare heel uitzonderlijk ook een interbellumwoning naar ontwerp van Joseph De Bruycker bezocht worden. De eigenaars leidden geïnteresseerden rond in de beschermde woning die ze met hart en ziel restaureerden. Hun inzet werd alvast beloond met een nominatie voor de Onroerend Erfgoedprijs. De vele bezoekers waren het erover eens dat deze woning de prijs absoluut zou verdienen!

In Wingene was er in de voormiddag al heel wat activiteit in de bibliotheek die tijdelijk is ondergebracht in de Sint-Jozefkerk van Zwevezele. Een dichteres en een auteur uit Zwevezele die pas zijn debuut uitbracht, kwamen er afwisselend aan het woord in de bijzonder sfeervol herbestemde kerk. Buiten was er kinderanimatie voorzien en zorgden de boekenstand van het Davidsfonds en de zomerbar van Tuinhier voor extra sfeer.

 

Bij deze ook een welgemeende ‘bedankt’ aan alle organisatoren voor jullie inzet en enthousiasme. Op naar volgend jaar!