Een digitale prikkel integreren in je publieke werking hoeft geen grote klus te zijn. Nood aan wat inspiratie? We hebben een concreet voorbeeld uitgewerkt.
Wat is een digitale prikkel?
Het doel van een digitale prikkel is om iemand een vrijblijvende, positieve digitale ervaring te geven. Een digitale prikkel is iets wat je integreert in de gewone werking of in een activiteit. Het is iets leuks, niet te moeilijk en er hangt verder niets van af. Er zijn geen negatieve gevolgen indien de persoon er niet op ingaat.
Concreet voorbeeld
We staan aan de start van een zomer met veel sport en competitie. Binnenkort start het EK, daarna de Tour de France, de Olympische Spelen. Deze evenementen boeien zowel jong als oud en kunnen een bron zijn voor verbindende momenten, zoals bijvoorbeeld samen een voetbalmatch volgen op een scherm.
Je kan aan zo’n activiteit een digitale prikkel toevoegen door er een tweede scherm bij te plaatsen met een pronostiek via Mentimeter.
We geven hier als voorbeeld de match tussen België en Slowakije die doorgaat op maandag 17 juni. De vraag is simpel: Wie wint de match? De deelnemers kunnen deelnemen aan de vraag door te surfen naar menti.com en de code in te voeren, of door de QR te scannen. Daarna moet er alleen nog worden gekozen tussen één van beide antwoordopties. Alle ingestuurde antwoorden worden onmiddellijk verwerkt, de pronostiek wordt steeds aangevuld op het scherm.
Hierbij alvast enkele tips:
- Spreek bezoekers aan en leg hen uit wat een menti is en hoe dit werkt. Hang eventueel een stappenplan op, of print er enkele uit.
- Voorzie eventueel een tablet zodat iemand zonder smartphone ook eens kan proberen.
- Geef het scherm met de interactieve pronostiek een zichtbare plaats zodat de bezoekers zien hoe de pronostiek in beweging is.
Wie bij de start enige weerstand heeft, kan op die manier toch nog worden geprikkeld.
- Je kan een gratis account maken op mentimeter.com
De gratis versie biedt al heel wat mogelijkheden voor interactieve presentaties. Het is mogelijk om de inzendingen achteraf op te slaan als pdf en eventueel af te drukken.
Wil je meer lezen over digitale prikkels? In dit dossier van Mediawijs vind je nog meer informatie en praktische tips.