Dieper graven in het geheugen

De voorbije jaren ontwikkelden Erfgoedcel Brugge en Erfgoedcel TERF beiden een geslaagd aanbod rond reminiscentie. Vanaf februari 2020 investeren we samen in het project ‘Dieper graven in het geheugen’, een participatief en verdiepend traject rond herinneringen en erfgoed in samenwerking met 6 West-Vlaamse woonzorgcentra. Dit met steun van de Vlaamse overheid.

Via drie proeftuinen wordt gezocht naar mogelijkheden om het uitleenaanbod van de erfgoedcellen te verdiepen en verrijken.

Hiertoe wordt intens samen gewerkt met de ergotherapeuten van de deelnemende woonzorgcentra en zorgt een kennisgroep voor begeleiding, reflectie en evaluatie.

Proeftuin 1: band tussen bewoners en mantelzorgers versterken

In deze proeftuin wakkerden we op een speelse manier een gesprek aan tussen bewoners en hun mantelzorger(s). Hiervoor gingen we aan de slag met thema’s die de bewoners beroeren en een wisselwerking tussen hen mogelijk maken zoals de liefde, een uitstap naar zee of het wielrennen. Verschillende innovatieve werkvormen en methodieken werden hierbij uitgetest. Partners haalden herinneringen op aan hun eigen huwelijksdag met voorwerpen en foto’s uit de mijmerdoos ‘Verliefd, verloofd, getrouwd’, moeder en dochter beluisterden samen het zintuiglijk hoorspel ‘Aan zee’ en dompelden zich onder in gezamenlijke strandherinneringen, of families speelden samen het interactieve bordspel ‘De koers is van ons’. Deze proeftuin werd uitgetest in WZC Maria Rustoord in Ingelmunster en WZC Van Zuylen in Brugge. 

Proeftuin 2: actief aan de slag met vertelkoffers

Voor een tweede proeftuin werden de vertelkoffer Vrije Tijd (Erfgoedcel TERF) en de Huiselijke hoekjes (Erfgoedcel Brugge) uitgebreid met een belevingskoffer vol welzijnsactiviteiten. Deze werden een eerste keer uitgetest in WZC De Waterdam in Roeselare. Daarbij stonden verschillende vrijetijdsthema’s op het programma: we vierden Roeselare Kermis met een geanimeerde kermisquiz waarbij alle zintuigen werden aangesproken, maakten een reis rond de wereld aan de hand van een koffer souvenirs, schudden onze ledematen los tijdens een fit-o-meter langs de Huiselijke hoekjes en reden de Tour de France in eigen huis.
Begin oktober trok onze ‘Dieper graven’-karavaan verder naar palliatief dagcentrum Heidehuis in Brugge. Samen met de bezoekers snuisterden we in de vrijetijdskoffer, maakten ook daar een reis rond de wereld in eigen hoofd en brachten een bezoek aan Madame Blanche om onze dromen en wensen in een herinneringsdoosje te vatten.

Proeftuin 3: interactieve samenwerking met het onderwijs

Via deze proeftuin willen we verschillende werkvormen en methodieken uittesten om leerlingen uit naburige scholen in contact te brengen met bewoners van het woonzorgcentrum rond verschillende erfgoedthema's. Door de aanhoudende corona-maatregelen kon deze proeftuin echter nog niet uitgerold worden. 

Save the date: 20/10 Dialoogdag ‘Dieper graven in het geheugen’ 

Op 20 oktober 2022 sluiten we het project af met een dialoogdag voor de zorg- en erfgoedsector. In de voormiddag delen we de projectresultaten en laten we enkele inspirerende mensen uit zowel de ouderenzorg als erfgoedsector aan het woord. In de namiddag is er keuzeprogramma voorzien met een aantal actieve workshops. Interesse? Het volledige programma wordt begin september bekend gemaakt, vanaf dan zal het ook mogelijk zijn om in te schrijven.

Foto's