Collectie in de kijker: het Koetsenmuseum van Donald Desot en Ida Vandycke

Donald Desot en zijn vrouw Ida Vandycke baten het Koetsenmuseum in Hooglede uit, dit al 8 jaar. Donald was aanvankelijk actief als carrossier en zag bij één van z’n klanten een oude koets staan. Het was liefde op het eerste gezicht. Aanvankelijk herstelde hij ook nog auto’s, maar vanaf de jaren 1990 werkte hij uitsluitend aan koetsen. Er waren voortdurend 2 à 3 koetsen in restauratie. Intussen bestaat z’n eigen collectie uit ongeveer 50 koetsen en karren, de oudste koets dateert uit de periode 1860-1865.

Bezoek de website van het Koetsenmuseum

Donald geeft je graag zijn favoriete cultuur- en erfgoedtips:

 

Wat is je favoriete film?

Ik houd erg van kostuumfilms, ik heb niet echt een voorkeur. Het is maar een schone film als er een koets in voorbij komt! Terwijl een buitenstaander soms denkt dat hij in die films de ene koets na de andere ziet, zie ik snel dat het telkens dezelfde is. De serie ‘Dowton Abbey’ kon mij in ieder geval bekoren: de omgeving, de kleren en natuurlijk de oude auto’s en koetsen… prachtig!

Favoriete boek

‘Madame est servie’ van Diane De Keyzer. Ik ben geen lezer, maar dat boek vond ik geweldig. Het gaat over het kasteelleven en dat is iets wat ons interesseert. Vroeger hebben we nog koetsentochten georganiseerd en dan reden we ook vaak langs kastelen, of hadden we er een vertrek- of rustpunt. Dat waren volledige dagen, van ontbijt tot avondmaal! Op het einde van de wandeling werden de koetsen voorgesteld aan het publiek.

Welke gebouw wandel je nooit voorbij zonder op te kijken?

Dat zal zeker een historisch gebouw zijn. Denk maar aan café De Dubbele Arend in Hooglede. Ook ons ‘stadhuis’ (in Hooglede) is een mooi gebouw. Het is dan officieel wel maar een gemeentehuis, het heeft toch wel de allures van een stadhuis. Jammer dat er al zoveel oude gebouwen verdwenen zijn.

Welk streekgerecht maak je graag klaar?

Hutsepot, papsaus met visfiletjes, vol-au-vent… Alles vers vekookt! Het is misschien wat minder in de mode, maar er is niets mis met die ouderwetse kost. In tegendeel, het is altijd lekker van smaak!

Welke wandeling is de moeite waard?

Het Geitepark in Roeselare vind ik een mooie plek. Tot voor kort gingen we daar iedere maand wel eens fietsen. Zo’n mooi park, dat hebben we niet in onze gemeente. Maar ik moet zeggen dat de omgeving van Hoeve Ter Kerst en het kasteel aan Dominiek Savio in Gits ook de moeite waard is.

Wat is jouw favoriete beeld uit de Erfgoedbank Midwest en wat kan je er ons over vertellen? 

Dat is deze oude foto van De Dubbele Arend. Vroeger was het pand links (‘afspanning den dobbelen arend’) en het pand rechts ervan (met de inrijpoort) van dezelfde eigenaar. In die tijd was het een echte afspanning: paarden konden daar gewisseld worden en je kon er ook blijven slapen. Achter de gebouwen was er een grote binnenkoer met aansluitend de paardenstallen.

Mijn twee favoriete gebouwen uit Hooglede – De Dubbelen Arend en het gemeentehuis - zijn beiden op die foto te zien, alleen al daarom is hij mij dierbaar.