Clusters

De beleidsvoorbereiding voor intergemeentelijke en bovenlokale samenwerking gebeurt via het Midwestoverleg. Alle beleidsdomeinen waarbinnen een lokaal bestuur werkt, bevoegdheid en verantwoordelijkheden heeft, komt hierbij aan bod.

Om op een efficiënte manier te kunnen werken, zijn binnen de Midwest-werking 8 clusters gedefinieerd. Elke cluster heeft 2 tot 4 verantwoordelijke burgemeesters die de vergadering trekken en voorzitten.

De coördinator van het Midwestoverleg bereidt met de voorzitter de vergaderingen voor. Concreet is er een cluster bestuur, welzijn, ruimtelijke ordening & mobiliteit, milieu, GIS-ICT-digitalisering, cultuur en vrije tijd, economie, facility & logistiek.

Deze clusterwerking zorgt voor een gedeeld engagement onder de besturen om de regionale samenwerking in functie van de versterking van de besturen, verder vorm te geven en te komen tot concrete realisaties. Maandelijks is er een terugkoppeling van elke cluster naar het voltallige Midwestoverleg en de respectievelijke bestuursorganen van de deelnemende besturen.

Naast deze clusterwerking zijn er ook intervisiegroepen. Hierin worden personeelsleden van lokale besturen bijeen gebracht voor infouitwisseling, alsook om concrete vragen vanuit de clusters mee voor te bereiden.

Het Midwestoverleg beoogt een goede informatiedoorstroming van haar werking naar de besturen toe. Daartoe is een documentenplatform opgestart waar mandatarissen en personeelsleden de werking kunnen opvolgen en documenten kunnen raadplegen.

Met de opstart van de clusterwerking en de intervisiegroepen beoogt het Midwestoverleg in diverse beleidsdomeinen, waarin een gemeente en OCMW actief zijn, een actieve ondersteuning te geven. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de trekkers van elke cluster.

Cluster  
Bestuur Kris Declercq (voorzitter, Roeselare), Bert Maer­tens (Izegem), Luc Vannieuwenhuyze (Tielt)
Cultuur & vrije tijd Kurt Windels (voorzitter, Ingelmunster), Ria Beeu­saert – Pattyn (Lichtervelde), Luc Derudder (Oostrozebeke)
Facility & logistiek Kris Declercq (voorzitter), Bert Maertens (Izegem)
GIS, ICT en digitalisering  Greet De Roo (Ruiselede), Ward Vergote (Moorslede)
Milieu Bart Dochy (voorzitter, Ledegem), Kurt Windels (Ingelmunster)
Ruimtelijke ordening & mobiliteit Dirk Verwilst (voorzitter, Meulebeke), Ivan Delaere (Pittem), Karlos Callens (Ardooie), Luc Vannieuwenhuyze (Tielt)
Welzijn Rita Demaré (voorzitter, Hooglede), Ria Beeu­saert – Pattyn (Lichtervelde)
Economie Hendrik Verkest (voorzitter, Wingene), Francesco Vanderjeugd (Staden), Jan Stevens (Wielsbeke), Dirk Verwilst (Meulebeke)