Burgemeestersconvenant

Het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie is een Europees initiatief voor steden en gemeenten die zich vrijwillig inzetten om de CO2-uitstoot op hun grondgebied te verminderen.

De doelstelling van het convenant 2020 was: de CO2-uitstoot op het grondgebied tegen 2020 met minstens 20% laten dalen door minder energie te verbruiken en door hernieuwbare energiebronnen in te schakelen.

De doelstellingen van het convenant 2030 zijn: 40% minder CO2-uitstoot op het grondgebied (mitigatie) en aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering (adaptatie) tegen 2030. Daarnaast moet energievoorziening gegarandeerd, betaalbaar en hernieuwbaar zijn.

Midwest streeft, samen met WVI, naar een gebiedsdekkende deelname aan het Burgemeestersconvenant. WVI ondersteunt de gemeenten die meestappen in het convenant op administratief, technisch, strategisch en communicatief vlak.

In regio Midwest hebben Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Ruiselede, Tielt en Wingene opnieuw als groep in 2018 het burgemeestersconvenant 2030 ondertekend. WVI maakte met hen het klimaatplan (SECAP) op binnen het Europees project PentaHelix. 

Hooglede, Izegem en Roeselare ondertekenden individueel het Burgemeestersconvenant 2030. 

In totaal engageerden 11 Midwest-gemeenten zich om in te tekenen op het burgemeestersconvenant.

Externe links