B(r)ouwchallenge

Historiek oude brouwzaal 

In 1998 werd brouwerij Rodenbach overgenomen door Palm Breweries. De overname bracht nieuwe investeringsmogelijkheden met zich mee en leidde in 2002 tot de bouw van een nieuwe, modernere brouwzaal op de zelfde site, vlak naast de bestaande brouwzaal. Hierdoor kwam de andere ‘oude’ brouwzaal leeg te staan. Gezien de belangrijke historische waarde werd de oude brouwzaal (met de gistbakken, stookovens en indrukwekkende kuipen) op 15 oktober 2013 beschermd als monument. Sindsdien staat de oude brouwzaal al jarenlang leeg zonder enige bestemming.

Studenten gaan de uitdaging aan 

Verleden, heden en toekomst van de oude brouwzaal. Hoe deze verzoenen en ook laten inpassen in de Krottegem wijk waarin ze gelegen is? Een ware uitdaging voor studenten, gezocht en gevonden in diverse studierichtingen: van (interieur)architectuur over toerisme en communicatie tot sociaal-cultureel werk.  

De 30 studenten kregen een berg nuttige informatie mee over de geschiedenis van de site en de uitdagingen verbonden aan de plek tijdens een site bezoek twee weken vóór het eigenlijke ontwerpatelierweekend van 1 en 2 april 2017. In het Ondernemerscentrum van Roeselare werkten ze gedurende twee dagen in kleine, multidisciplinaire teams. Met de verzamelde rugzak vol nuttige info over de werkplek werkten ze brainstormsgewijs steeds concreter toe naar een eindresultaat dat op zondag 2 april werd voorgesteld aan een jury, bestaande uit de burgemeester van Roeselare, een architect, een ingenieur en de voorzitter van het eerder vermelde buurtcomité.  

Opdracht volbracht, of niet?   

Wat leverde dit intensieve denkwerk op? Ontwerpen waarbij de oude brouwzaal gestript werd, omgebouwd tot een ontmoetingsplek voor de buurt, als bed & breakfast voor bezoekers of als kantoorruimte of escape room. De studenten kwamen aanzetten met vaak originele en hedendaagse invullingen die met respect voor het industriële verleden en de brede context van Krottegem een nieuwe toekomst beloven voor het complexe architectonische geheel dat de oude brouwzaal van Rodenbach is.  

Het verslag van het B(r)ouwChallenge kan je hier nalezen.

B(r)ouwChallenge was een partnership tussen erfgoedcel TERF en RESOC-SERR Midden-West-Vlaanderen, Vormingplus MZWVL, Buro Brak, OC West, Brouwerij Rodenbach en stad Roeselare.

Documenten

  • flowchart_brouw-challenge_070917.pdf 396,3 Kb Gepubliceerd op 23-07-2021 om 00:00
  • draaiboek_b(r)ouw challenge_070917.pdf 1,1 Mb Gepubliceerd op 17-08-2021 om 11:20
  • verslag brouwchallenge provincie (2).pdf 1,9 Mb Gepubliceerd op 17-08-2021 om 11:15

Foto's