BaRe - Andy Deschacht

Andy Deschacht uit Wingene is van vele markten thuis, maar de laatste jaren legde hij zich hoofdzakelijk toe op allerhande houtcreaties. De historische balken lagen bij collega Gijs Fieu in de tuin, wachtend op inspiratie. Het was Gijs die Andy contacteerde om eens langs te komen en ze te bekijken met de vraag of hij er iets mee kon doen. Ja dus. Ze lagen opnieuw een tijdje opzij, maar eens er een stuk doorgezaagd was, werden de mogelijkheden en de meerwaarde van het eeuwenoude hout duidelijk.

Het plan werd opgevat om er dagelijkse gebruiksvoorwerpen van te maken met net dat tikkeltje meer. Oorringen kwamen het eerst aan de beurt, waarbij vooral de kleurschakeringen en structuur van het hout tot hele mooie resultaten leidden. Daarnaast werkte hij vooral op het vervaardigen van hoogwaardig schrijfgerief, met name pennen. Het metaalwerk haalde hij bij ambachtelijke toeleveranciers, maar het omhulsel bestaat uit historisch hout en werd volledig zelf vervaardigd op de draaibank, door segmenten samen te voegen en creatief met verschillende metalen om te springen. Dit resulteerde in unieke pennen, waarvoor hij ook nog eens bijpassende pennendozen maakte. Tegenwoordig is hij samen met zijn vrouw de drijvende kracht achter Garcia-Deschacht - Handcrafted Luxury Writing Instruments.

Als extraatje draaide Andy – met de magische wereld van Harry Potter in het achterhoofd – ook nog een toverstaf uit het hout. Deze vond een plekje in een uit hout (geen historisch) gesculpteerde hand, die een geschenk was van Gijs Fieu. Daarmee is de cirkel meteen ook rond.

Ontdek ook zijn realisaties binnen Planken Revisited!

Foto's

  • Balken Revisited
  • Balken Revisited
  • Balken Revisited
  • Balken Revisited
  • Balken Revisited
  • Balken Revisited