Plank #1-4-10-39-40 Revisited: Andy Deschacht

Andy Deschacht is samen met zijn vrouw Laura de drijvende kracht achter Garcia-Deschacht - Handcrafted Luxury Writing Instruments. Vanuit Barvaux (Durbuy) legt hij zich toe op het vervaardigen van exclusieve pennen met nadruk op originaliteit en personalisatie. Geen twee gelijke verlaten het atelier en vinden hun weg naar alle hoeken van de wereld. De pennen worden – op de penpunten na – volledig door Andy met de hand gemaakt en daarvoor is hij steeds op zoek naar bijzondere materialen.

Zo kwam hij met IOED RADAR in contact en het historische hout dat we aanboden. In eerste instantie ging hij aan de slag met middeleeuws hout binnen het project Balken Revisited. De 2.000 jaar oude Romeinse planken vormden een extra uitdaging, maar ook een mooie opportuniteit. Het – na een jarenlang verblijf in de bodem – donker gekleurde eikenhout leent zich na stabilisatie namelijk uitstekend om op de draaibank tot delen van een pen te verwerken. Ook de bijhorende kistjes voor de pennen worden – al dan niet deels – uit het Romeinse hout vervaardigd.

Pennen met ronkende namen als ‘In Tempore’ en ‘Tempus fugit’ zijn deels gemaakt uit het Romeinse hout, aangevuld met hoogwaardige materialen als Carrara-marmer, zilver en goud (op aanvraag). In de pen ‘Tinia’ – verwijzend naar een Etruskische godheid – werd geen Romeins hout verwerkt, maar wel een stuk van een Romeinse dakpan die op dezelfde archeologische site aan Roeselare-Haven werd aangetroffen (meer info). Voor het bijhorende kistje wist hij dan weer wel stukken van de Romeinse planken – in combinatie met padouk – enig mooi aan te wenden.

Andy’s creativiteit en vakmanschap zijn – net als de voorraad Romeins en middeleeuws hout – nog lang niet uitgeput, dus we zullen nog een tijdje nieuwe exclusieve pennen als kunstwerkjes mogen verwachten. Of zoals hij het zelf zegt: met pennen uit oud hout kan nieuwe geschiedenis geschreven worden.

Meer realisaties van Planken Revisited