Blik Historik bezoek aan Eperon d’Or in Izegem

Schrijf je in
  • za 10 augustus 2024 van 14:00 tot 16:00
Dit is een UiTPAS activiteit.

Eperon d’Or is een voormalige schoenfabriek in Izegem en is momenteel in gebruik als industriële erfgoedsite. Het museum herbergt de schoenen- en borstelcollecties van de stad Izegem en daarnaast ook een streekbezoekerscentrum. Eperon d’Or is een bouwkundige parel in onvervalste art-decostijl.

De voormalige schoenfabriek werd opgericht in 1863 door Emiel Vandommele. Na vele omzwervingen doorheen Izegem komen ze in 1909 terecht in de Prins Albertlaan en wordt de fabriek gekend onder de naam Eperon d’Or. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werden de schoenen met de hand gemaakt. Daarna was een deel machinaal. Bij de definitieve sluiting in 1968 werden nog steeds enkele modellen handgemaakt.

Op zaterdag 10 augustus 2024 kan je samen met een gids de pekkerstour volgen. Tijdens dit bezoek maak je kennis met de menselijke kant van de industriële ontwikkeling. Hoe hebben de arbeiders en de patroons deze woelige periode beleefd? In welke omstandigheden moesten ze aan de slag? En wat staken onze ‘pekkers’ zoal uit na de werkuren? We vertellen hun verhaal aan de hand van multimedia, objecten en enkele zorgvuldig geselecteerde collectiestukken.

Praktisch

  • Eperon d’Or bevindt zich op wandelafstand (200 m) van het station van Izegem.
  • Kom je met de wagen? Volg de bordjes van de parkeerroute naar parking P3. Je kan gratis parkeren aan de overkant van de straat, tegenover Eperon d’Or. Meer info over de bereikbaarheid.
  • De gegidste rondleiding start stipt om 14u en duurt ca. 1,15 uur. Nadien kan je nog verder het museum bezoeken of rondsnuisteren in de museumshop.

Locatie

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5 , 8870 Izegem

Prijs

  • Basistarief 10

Reserveer

Contact

Organisatie

Linx+ nationaal
Hoogstraat 42 , 1000 Brussel