Object in de kijker: schatten op Hoogleedse zolder

Erfgoedcel TERF inventariseerde het gemeentelijk erfgoed in Hooglede en vond een schat op zolder: deze prent van meer dan 150 jaar oud. Benieuwd naar het verhaal achter de identificatie? Lees hier alles over onze zoektocht.

Een beetje Rafael in Hooglede

Erfgoed vind je overal. Ook in het gemeentehuis van Hooglede zit er meer erfgoed dan je op het eerste gezicht zou denken. Omdat onbekend vaak onbemind is, wil erfgoedcel TERF dit gemeentelijk erfgoed beter in kaart brengen. Op 23 maart trokken collega's Anke Deryckere en Nele Coene naar Hooglede om de gemeentelijke erfgoedcollectie te inventariseren. Ze zagen prachtige schilderijen in de bureaus, unieke grafische prints in de hallen én… vonden schatten op zolder! Op de bovenste verdieping van het gemeentehuis lag een prachtige prent, in goede staat en duidelijk van kwaliteit.

Een korte Google-zoektocht leerde dat het om een werk van Nicolas Dorigny ging met de titel ‘Dood van Ananias’. Hij baseerde zijn prent op de bekende kartons van Rafael, een serie tapijtontwerpen over de ‘Handelingen van de Apostelen’ uit 1515 en bedoeld voor de Sixtijnse kapel. Dorigny maakte een reeks prenten van deze kartons op vraag voor de Britse Queen Anne tussen 1711 en 1719. Het zijn combinaties van de ets- en gravuretechniek. Maar is deze schat op zolder een originele print?

Hoe oud is deze prent nu echt?

Onze queeste startte met een internetzoektocht naar prenten uit deze reeks van Dorigny in andere musea. British Museum en het Victoria and Albert Museum bleken beiden een originele versie van deze prent te bewaren. We vergeleken de beschikbare gegevens en afbeelding in de online catalogus met de prent in Hooglede. Zowel het formaat als de afbeelding kwamen overeen met die in de musea. So far, so good…

Aanvullende expertise zochten we bij het prentenkabinet van Musea Brugge en museum Plantin Moretus. Ze gaven ons de tip goed te kijken naar het papier en de onderschriften. Het papier leerde ons dat de prent dateert van na 1750. Papier van voor die periode is te herkennen aan ketting- en waterlijnen, wat bij de prent in Hooglede ontbreekt. We vergeleken ook de onderschriften van onze prent met de exemplaren van het British Museum en V&A en merkten toch een klein verschil op. Onze prent had een kleine toevoeging, namelijk een signatuur van uitgever Dusacq uit Parijs. Deze Franse uitgever gaf de prenten opnieuw uit in 1867 en voegde toen zijn naam aan het bijschrift toe. Van deze heruitgave vonden we zelfs een advertentie terug.

Zorgen voor ons erfgoed

Wat kunnen we besluiten uit deze zoektocht? De prent in Hooglede is van hoge kwaliteit en bovendien in goede staat. Het formaat en ontwerp komt exact overeen met de prenten in V&A en British Museum, wat bevestigt dat de prent gedrukt is met de originele koperplaat. De druk dateert van na 1867, aangezien de signatuur van uitgever Dusacq is toegevoegd en het gedrukt is op modern papier.

Erfgoedcel TERF ondersteunt de gemeente, (erfgoed)verenigingen en de bredere erfgoedgemeenschap met het behoud en beheer van hun erfgoedcollecties. Tijdens deze inventarisatiedag konden we op één dag 44 stuks inventariseren én digitaliseren. Hiermee bedoelen we: het opmeten, beschrijven, nummeren en fotograferen van de objecten. Binnenkort wordt de Hoogleedse collectie digitaal beschikbaar gemaakt op de Vlaamse erfgoeddatabanken. Met het opmaken van een inventaris zet de gemeente de eerste stap naar een goed beheer van haar erfgoedcollectie, want zo krijgt ze een goed overzicht over wat ze in huis heeft. 

Heb je ook vragen over een erfgoedcollectie? Heb je tips nodig bij het inventariseren of zoek je naar een duurzame toekomst voor je collectie? Neem dan contact met ons op.