2 musea halen subsidie 'inhaalbeweging digitale collectiedata' binnen

In het najaar van 2021 lanceerde minister van Cultuur Jan Jambon een projectoproep voor digitale collectiedata. Met de subsidie 'inhaalbeweging digitale collectiedata' wou de Vlaamse overheid cultureelerfgoedorganisaties extra (financieel) ondersteunen om aan de slag te gaan met digitale collectiedata en zo gericht achterstanden weg te werken op het vlak van collectieregistratie.

Volgende doelstellingen staan hierbij centraal:

 • het gericht wegwerken van achterstanden op het vlak van collectieregistratie;
 • het inzetten van de collectiedata als open data en het zichtbaar maken of valoriseren van de collectie(data), conform de OSLO-uitwisselingsstandaard voor cultureel erfgoed;
 • het reflecteren over hoe het project past binnen de bredere visie van de organisatie(s) op het gebruik van digitale technologie in het beheren en zichtbaar maken van de collectie en de collectiedata.

Voor de projectoproep werd uiteindelijk 1.764.500 euro toegekend aan 16 cultureel-erfgoedprojecten. In onze regio wisten zowel Eperon d'Or (Izegem) als KOERS. Museuam van de Wielersport (Roeselare) deze subsidie binnen te halen. Goed nieuws dus!

 • Eperon d'Or - 71.500 euro - project: 

  Belgische schoenfabrieken als LOD en ontsluiting via Wikiplatformen: maatschappelijke valorisatie van de Belgische schoennijverheid en haar erfgoed.

 • KOERS. Museum van de Wielersport - 134.000 euro - project: 

  Beschreven.
  Registratie, digitalisering en ontsluiting van vier verzamelingen wielerfotografische afdrukken m.b.v. tekstherkenning en crowdsourcing.

Meer info over deze subsidie