Archeologische opgraving Collievijverbeek Roeselare

Aan het einde van de Wagenweg op De Ruiter in Roeselare zal de Provincie West-Vlaanderen langs de Collievijverbeek een bufferbekken aanleggen op gronden van Stad Roeselare. Voorafgaand aan deze werkzaamheden vond er een archeologisch onderzoek plaats om de aanwezige restanten uit het verleden te documenteren. Volgend op een verkennend proefsleuvenonderzoek hebben archeologen van Ruben Willaert nv er sporen opgegraven uit de Romeinse periode en de middeleeuwen.

Enkele greppels, een tweetal houtskoolmeilers (voor de productie van houtskool) en een drietal brandrestengraven kunnen duidelijk aan de Romeinse periode gelinkt worden. Eén van de brandrestengraven bevatte naast de crematieresten van de overledene ook een keramieken kruikje als bijgift voor in het hiernamaals. Wat de middeleeuwen (11de-13de eeuw) betreft, gaat het grotendeels om grachten en greppels die percelen afbakenden en voor de nodige drainage zorgden. Een waterkuil voorzag hen toen - net als de Collievijverbeek - ook van het nodige water. Enkele paalkuilen kunnen mogelijk op de toenmalige aanwezigheid van een klein gebouwtje wijzen.

Op woensdag 25/01 kreeg men de kans om de opgravingen van nabij te bekijken en een rondleiding mee te volgen. Op de kop 100 geïnteresseerden gingen hier op in en lieten zich - ondanks kou en modder - meeslepen door het boeiende verleden van deze plek aan De Ruiter.

Foto's: IOED RADAR, Ruben Willaert nv, Jan Huysentruyt, Dienst Erfgoed - Provincie West-Vlaanderen