Clusters

Eind 2015 – begin 2016 werd in de regio Midden-West-Vlaanderen de nota ‘samen sterke besturen maken’ door 16 gemeenteraden van de besturen in de regio, goedgekeurd. Deze nota beschrijft een gezamenlijk traject en ambitie om de regionale samenwerking te verstevigen, in functie van een versterking van de besturen uit de regio.

In navolging van het door de gemeenteraden goedgekeurde traject, werd de werking van het Midwestoverleg geoptimaliseerd via de oprichting van clusters en intervisiegroepen. De beleidsdomeinen waarin een gemeente en OCMW werkzaam zijn, worden hierdoor gevat.

Elke cluster wordt getrokken door minstens twee burgemeesters die deze vergadering ook voorzitten. Deze clusters werken beleidsbepalend. De coördinator van het Midwestoverleg bereidt met de voorzitter de vergaderingen voor. Concreet is er een cluster bestuur, welzijn, ruimtelijke ordening & mobiliteit, milieu, GIS-ICT-digitalisering, cultuur en vrije tijd, economie, facility & logistiek.

Deze clusterwerking zorgt voor een gedeeld engagement onder de besturen om de regionale samenwerking in functie van de versterking van de besturen, verder vorm te geven en te komen tot concrete realisaties. Maandelijks is er een terugkoppeling van elke cluster naar het voltallige Midwestoverleg en de respectievelijke bestuursorganen van de deelnemende besturen. Het Midwestoverleg beoogt een goede informatiedoorstroming van haar werking naar de besturen toe.

Met de opstart van de clusterwerking en de intervisiegroepen beoogt het Midwestoverleg in diverse beleidsdomeinen, waarin een gemeente en OCMW actief zijn, een actieve ondersteuning te geven.

Cluster
Bestuur Kris Declercq (voorzitter, Roeselare), Bert Maer­tens (Izegem), Els De Rammelaere (Tielt)
Cultuur & vrije tijd Kurt Windels (voorzitter, Ingelmunster), Ria Beeu­saert – Pattyn (Lichtervelde)
Facility & logistiek Kris Declercq (voorzitter), Bert Maertens (Izegem)
GIS, ICT en digitalisering Karl De Clerck (voorzitter, Oostrozebeke), Greet De Roo (Ruiselede)
Milieu Bart Dochy (voorzitter, Ledegem), Kurt Windels (Ingelmunster)
Ruimtelijke ordening & mobiliteit Dirk Verwilst (voorzitter, Meulebeke), Ivan Delaere (Pittem), Ward Vergote (Moorslede)
Welzijn Rita Demaré (voorzitter, Hooglede), Ria Beeu­saert – Pattyn (Lichtervelde)
Economie Hendrik Verkest (voorzitter, Wingene), Francesco Vanderjeugd (Staden), Jan Stevens (Wielsbeke), Dirk Verwilst